Vervoer en reizen naar Albanië

Om jezelf in Albanië te verplaatsen heb je diverse opties, variërend van openbaar vervoer tot privévervoer. De meest voorkomende vormen van openbaar vervoer zijn bussen en furgons (minibusjes). De bussen verbinden de grote steden en dorpen met elkaar. Deze vorm van openbaar vervoer zijn betaalbaar en redelijk betrouwbaar. Furgons bieden een flexibeler alternatief en rijden naar gebieden waar reguliere bussen minder frequent komen.

In de grotere steden zijn taxi’s de beste optie. Ze zijn betaalbaar en handig.  Wil je eigen houtje het land verkennen, dan is een huurauto de beste optie. Deze zijn te vinden in alle grote steden van het land en bij het vliegveld van Tirana. Verschillende veerdiensten verbinden Albanië met Italië en Griekenland. Deze ferry’s zijn een essentieel onderdeel voor internationaal vervoer en het toerisme.

Vliegen naar Albanië

Vliegen naar Albanië is de makkelijkste en snelste manier om naar dit land te reizen. De belangrijkste luchthaven van het land is Tirana International Airport Nënë Tereza (TIA), gelegen nabij de hoofdstad Tirana. Vanuit Nederland zijn er directe vluchten naar Tirana beschikbaar vanaf Amsterdam Schiphol (AMS) en Eindhoven Airport (EIN). De gemiddelde vluchtduur bedraagt ongeveer 2,5 tot 3 uur, afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij en specifieke vluchtomstandigheden. Enkele luchtvaartmaatschappijen die directe vluchten aanbieden zijn KLM, Wizz Air en Transavia.

Tirana National Airport

Tirana International Airport Nënë Tereza (TIA) is de belangrijkste luchthaven van Albanië en is vernoemd naar Moeder Teresa. Het ligt ongeveer 17 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Tirana, in de stad Rinas. Deze luchthaven bedient zowel binnenlandse als internationale vluchten en is een belangrijke toegangspoort tot het land.

TIA beschikt over verschillende faciliteiten, zoals winkels, restaurants, autoverhuurdiensten en geldautomaten. De luchthaven heeft een enkele terminal die jaarlijks miljoenen passagiers verwerkt en biedt verbindingen naar diverse Europese bestemmingen. Luchtvaartmaatschappijen zoals KLM, Wizz Air, Lufthansa en Turkish Airlines opereren vanuit TIA, waardoor het een belangrijke hub is voor internationale reizigers.

Transfers

Je kunt kiezenkiezen uit taxi’s, huurauto’s en shuttlebussen om naar hun bestemming te reizen. Taxi’s zijn direct beschikbaar buiten de aankomsthal en bieden een snelle en gemakkelijke manier om naar Tirana en andere steden te komen. De rit naar het stadscentrum van Tirana duurt ongeveer 20-25 minuten.

Daarnaast zijn er autoverhuurdiensten van bekende bedrijven zoals Avis, Hertz en Europcar beschikbaar in de aankomsthal. Reis je op een budget dan is er een shuttledienst, met regelmatige verbindingen tussen de luchthaven en verschillende bestemmingen in Tirana.

Met de trein naar Albanië

Je kunt niet helemaal met de trein naar Albanië reizen, aangezien het Albanese treinnetwerk niet is aangesloten op het Europese treinnetwerk. Toch zijn er twee opties mogelijk, om met de trein, bus en ferry naar Albanië te reizen.

Via de veerboot in Bari
Begin met de hogesnelheidstrein Thalys of Eurostar van Amsterdam naar Parijs. Vanuit Parijs kun je met de TGV of een andere hogesnelheidstrein naar Milaan reizen. In Milaan neem je een trein naar Bari, in het zuiden van Italië.

In Bari neem je de ferry naar Durrës, de belangrijke havenstad in Albanië. De ferry overtocht duurt ongeveer 9-11 uur. Eenmaal aangekomen in Durrës kun je gemakkelijk een trein of bus nemen naar Tirana, de hoofdstad van Albanië. Deze reis vereist zorgvuldige planning vanwege de verschillende overstappen en verbindingen, maar is een unieke manier om naar Albanië te reizen.

Via Munchen, Belgrado en Skopje
Begin met de hogesnelheidstrein van Amsterdam naar München in Duitsland. In München neem je de nachttrein naar Zagreb, Kroatië. Vanaf Zagreb reis je met de trein naar Belgrado, Servië. Vanuit Belgrado neem je de trein naar Skopje, Noord-Macedonië. In Skopje stap je over op een trein naar Thessaloniki, Griekenland. Vanuit Thessaloniki neem je de trein naar de Grieks-Albanese grens bij Florina.

Na het oversteken van de grens bij Florina kun je een bus of taxi nemen naar de stad Korçë in Albanië. Vanuit Korçë zijn er binnenlandse bus- of treinverbindingen naar Tirana, de hoofdstad van Albanië.

Taxi’s

Taxi’s in Albanië zijn een handige en veelgebruikte manier om je binnen steden en naar omliggende gebieden te verplaatsen. Ze zijn gemakkelijk te vinden bij belangrijke locaties zoals luchthavens, treinstations en hotels. De meeste taxi’s in Albanië werken met een meter, maar het is verstandig om vooraf een prijsafspraak te maken, vooral voor langere ritten of als je de meter niet vertrouwt. Tarieven zijn over het algemeen betaalbaar. In Tirana, de hoofdstad, kun je ook taxi’s via apps zoals “Speed Taxi” of “Ups Taxi” boeken voor extra gemak en veiligheid. Houd er rekening mee dat niet alle taxi’s creditcards accepteren, dus zorg ervoor dat je contant geld bij de hand hebt.

Furgons

Furgons zijn een populair en veelgebruikt transportmiddel in Albanië. Deze minibusjes, vaak particulier geëxploiteerd, zijn een flexibel en goedkoop vervoersmiddel tussen steden en dorpen in het hele land. Furgons vertrekken meestal wanneer ze vol zijn, in plaats van volgens een strikt tijdschema, wat een zekere mate van flexibiliteit biedt.

Furgons zijn te vinden op centrale verzamelplaatsen in steden, zoals markten of belangrijke pleinen. Ze rijden op vaste routes naar verschillende bestemmingen. Ze zijn vooral handig voor reizen naar afgelegen of minder toegankelijke gebieden waar reguliere busdiensten niet altijd beschikbaar zijn. Hoewel furgons niet altijd voldoen aan dezelfde veiligheids- en comfortnormen als reguliere bussen, zijn ze een essentieel onderdeel van het Albanese transportsysteem en bieden ze een authentieke en avontuurlijke manier om door het land te reizen. Het is slim om altijd de bestemming en kosten te bevestigen voordat je instapt en zorg ervoor dat je bagage goed is opgeborgen.

Openbaar vervoer in Albanië

Het openbaar vervoer in Albanië bestaat voornamelijk uit bussen, furgons (minibusjes) en treinen. Bussen zijn de belangrijkste vorm van stedelijk vervoer en verbinden grote steden en dorpen. Ze zijn betaalbaar en relatief betrouwbaar, hoewel de dienstregelingen soms onregelmatig zijn. Furgons bieden flexibele en snelle transportopties tussen steden, vooral naar gebieden waar reguliere bussen minder frequent rijden.

Treinen worden minder vaak gebruikt vanwege het beperkte spoornetwerk en de langzame dienstregeling. Het treinverkeer verbindt voornamelijk Tirana met Durrës, Shkodër en Vlora. Over het algemeen is openbaar vervoer in Albanië goedkoop en een praktische manier om door het land te reizen, hoewel het niet altijd efficiënt of betrouwbaar is.

De huurprijzen zijn over het algemeen betaalbaar, maar het is verstandig om van tevoren online te reserveren voor de beste tarieven en om er zeker van te zijn, dat er een auto beschikbaar is. Controleer de verzekeringsvoorwaarden zorgvuldig, aangezien wegen en rijomstandigheden in Albanië uitdagend kunnen zijn. Veel verhuurbedrijven bieden opties voor extra dekking aan, wat verstandig kan zijn gezien de staat van sommige wegen. Bij het ophalen van de auto is het belangrijk om deze grondig te inspecteren en eventuele schade te melden.

Autorijden in Albanië

Autorijden in Albanië is een unieke ervaring vanwege het terrein en de soms uitdagende verkeersomstandigheden. De wegen variëren van moderne snelwegen tot smalle, onverharde wegen in landelijke gebieden. In de steden, en dan vooral in Tirana, kan het verkeer chaotisch en druk zijn, met bestuurders die niet altijd verkeersregels naleven. Wees voorbereid op onverwachte manoeuvres van andere weggebruikers en houd altijd een veilige afstand.

In het binnenland kunnen wegen slecht onderhouden zijn, met kuilen en ontbrekende wegmarkeringen. In bergachtige gebieden zijn de wegen vaak smal en kronkelig. Het is slim om een auto met goede vering en voldoende vermogen te huren, vooral als je van plan bent om afgelegen gebieden te ontdekken.

Benzinestations zijn over het algemeen goed verspreid, maar het is verstandig om in afgelegen gebieden altijd een volle tank te hebben. Zorg ervoor dat je een geldig rijbewijs bij je hebt; een internationaal rijbewijs wordt aanbevolen, maar is niet verplicht.

Parkeren

Er zijn in verschillende veerdiensten die het land verbinden met aangrenzende landen en eilanden Het is vooral een handige optie als je de Adriatische Zee willen oversteken. De belangrijkste veerverbindingen zijn vanuit de havenstad Durrës. Van hieruit vertrekken dagelijks veerboten naar Italiaanse steden zoals Bari, Ancona en Triëst. Deze overtochten worden verzorgd door maatschappijen zoals Adria Ferries, Ventouris Ferries en Grandi Navi Veloci, en duren tussen de 9 en 12 uur, afhankelijk van de bestemming. Een andere vertrekhaven is Vlorë, van waaruit veerboten vertrekken naar Brindisi in Italië.

Daarnaast zijn er in het zomerseizoen veerdiensten vanuit Sarandë naar het Griekse eiland Corfu. Deze overtocht duurt ongeveer 30 minuten tot een uur. Dit is een populaire excursie voor toeristen die een uitstapje willen maken.

Fietsen in Albanië

Fietsen in Albanië is een avontuurlijke en unieke manier om het land te verkennen. Dankzij het gevarieerde landschap en de adembenemende uitzichten. Er zijn in Albanië verschillende uitdagende routes voor ervaren fietsers, maar ook meer ontspannen paden voor recreatieve fietsers. Populaire fietsroutes zijn onder andere de tocht van Tirana naar het Meer van Shkodër en de route langs de Albanese Rivièra

Hoewel de wegen soms slecht onderhouden kunnen zijn, komen er steeds meer fietspaden bij. In steden als Tirana zijn er opvallend veel fietspaden en fietsverhuurbedrijven te vinden. Het is aan te raden om een stevige fiets met goede vering te huren en bereid jezelf voor op steile heuvels en wisselende omstandigheden.