Veiligheid in Albanië

Albanië is een relatief veilig land om te bezoeken, maar er zijn enkele punten waar je rekening mee moet houden om je reis zo aangenaam mogelijk te maken.

Algemene veiligheid

Albanië heeft een laag aantal gewelddadige misdaden en toeristen worden zelden het doelwit van ernstige criminaliteit. Het is echter altijd verstandig om waakzaam te zijn voor kleine criminaliteit zoals zakkenrollen, vooral in drukke toeristische gebieden en op openbaar vervoer. In stedelijke gebieden zoals Tirana, Durrës, en Vlorë komt criminaliteit vaker voor, maar het betreft meestal kleine misdrijven.

Verkeer en infrastructuur

Rijden in Albanië kan uitdagend zijn vanwege de slechte staat van de wegen en het vaak roekeloze rijgedrag van lokale bestuurders. Vooral in landelijke gebieden kunnen de wegen slecht onderhouden zijn, met onverwachte kuilen en gebrekkige straatverlichting. Wees extra voorzichtig en vermijd het rijden ’s nachts als het mogelijk is.

Protesten en politieke situatie

Hoewel Albanië over het algemeen stabiel is, kunnen er politieke protesten plaatsvinden, vooral in de hoofdstad Tirana. Deze protesten kunnen soms gewelddadig worden, dus het is het beste om grote menigten te vermijden en op de hoogte te blijven van het lokale nieuws

Georganiseerde misdaad

Albanië heeft te maken met georganiseerde misdaad, voornamelijk gerelateerd aan drugshandel en corruptie. Dit heeft echter zelden invloed op toeristen, zolang je uit de buurt blijft van verdachte activiteiten en personen.

Praktische tips

Waakzaamheid: Houd je persoonlijke bezittingen altijd goed in de gaten en neem alleen mee wat je echt nodig hebt als je op pad gaat.
Contant geld: Zorg ervoor dat je altijd wat contant geld bij je hebt, aangezien niet overal kaartbetalingen worden geaccepteerd.
Openbaar vervoer: Gebruik van openbaar vervoer zoals bussen is over het algemeen veilig. Privéminibusjes (furgons) zijn een populaire manier om rond te reizen, maar zijn minder gereguleerd.
Lokale hulp: Albanezen staan bekend om hun gastvrijheid. Mocht je hulp nodig hebben, wees dan niet bang om een local om advies of hulp te vragen.

Albanië biedt een rijke cultuur en prachtige landschappen, en met de juiste voorzorgsmaatregelen kun je een veilige en plezierige reis ervaren.