Natuur & nationale parken in Albanië

Albanië staat bekend om zijn rijke natuurlijke schoonheid en zijn prachtige landschappen. Met meer dan 14 nationale parken is Albanië een van de groenste landen van Europa en kun je er enkele van de ongereptste natuurgebieden van Europa verkennen.

Nationaal Park Llogara, gelegen aan de Ionische kust, staat bekend om zijn weelderige bossen en spectaculaire uitzichten over de zee. Nationaal Park Valbona, in de Albanese Alpen, biedt ruige berglandschappen en kristalheldere rivieren, perfect voor wandelaars en avonturiers. Nationaal Park Theth, eveneens in de Albanese Alpen, combineert indrukwekkende bergtoppen met pittoreske dorpen en culturele bezienswaardigheden.

In het zuiden van Albanië ligt Nationaal Park Butrint, een UNESCO-werelderfgoedlocatie die zowel historische ruïnes als rijke biodiversiteit herbergt. Nationaal Park Tomorr biedt een spirituele ervaring met de heilige Tomorr-berg, een belangrijke plek voor pelgrims.

Osumi Canyon, nabij Çorovodë, is een spectaculaire kloof die bekend staat om zijn dramatische wanden en mogelijkheden voor rafting. Nationaal Park Lurë, met zijn prachtige gletsjermeren, biedt een serene omgeving voor natuurliefhebbers.

De nationale parken van Albanië zijn essentieel voor het behoud van de natuurlijke schoonheid en biodiversiteit van het land. Ze bieden een aanbod aan activiteiten voor bezoekers, van wandelen en bergbeklimmen tot vogelspotten, waardoor Albanië een ideale bestemming is voor natuurliefhebbers.

Nationaal Park Butrint

Het Nationaal Park Butrint ligt in het zuidwesten van Albanië, niet ver de grens met Griekenland. Het park beslaat een oppervlakte van ongeveer 9.424 hectare. Butrint staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst en trekt jaarlijks veel bezoekers.

Het hart van het park wordt gevormd door de oude stad Butrint, een archeologische site met overblijfselen die teruggaan tot de Griekse, Romeinse, Byzantijnse en Venetiaanse periode. Op deze archeologische vindplaats zijn de resten te vinden van het oude theater, de Romeinse baden, de Venetiaanse toren en het baptisterium, dat bekendstaat om zijn prachtige mozaïeken.

Naast deze archeologische vindplaatsen is het Nationaal Park Butrint vooral een belangrijk ecosysteem met meren, moerassen en bossen, dat zich deels uitstrekt langs de Ionische kust. Wil je het gebied verkennen, dan zijn er verschillende uitgezette wandelingen, die je meenemen naar alle uithoeken van dit park.

Nationaal Park Lurë

In het noordoosten van Albanië ligt het Nationaal Park Lurë. Het park beslaat een oppervlakte van ongeveer 1.280 hectare en staat bekend om zijn prachtige meren, dichtbegroeide bossen en een rijke flora en fauna.

Een van de bekendste bezienswaardigheden van het park zijn de veertien gletsjermeren, ook wel bekend als de Lurë-meren. Deze kristalheldere meren liggen verspreid over het park en zijn omringd door dichte bossen en indrukwekkende bergen. Elk meer heeft zijn eigen unieke charme, de bekendste zijn het Grote Meer, het Zwarte Meer en het Bloemenmeer.

Nationaal Park Lurë is een paradijs voor wandelaars, natuurliefhebbers en fotografen. Er zijn talloze wandelpaden die leiden naar adembenemende uitzichten, door dichte bossen van beuken, dennen en sparren.

Osumi Canyon

De Osumi Canyon ligt in het zuiden van Albanië, niet ver van de stad Çorovodë. Het is een van de meest indrukwekkende natuurlijke bezienswaardigheden van Albanië. Deze spectaculaire kloof is uitgesneden door de Osumi-rivier en strekt zich uit over een lengte van ongeveer 26 kilometer.

De wanden van de kloof zijn op sommige plaatsen meer dan 100 meter hoog en bestaan uit verschillende kleuren en texturen, veroorzaakt door de erosie van kalksteen en andere gesteenten. Tijdens het voorjaar, wanneer de rivier op zijn hoogst is, kun je in de kloof raften of kajakken. Je peddelt door smalle doorgangen en langs indrukwekkende watervallen.

De Osumi Canyon is ook de ideale plek voor lange wandeltochten. In de kloof is een rijke biodiversiteit, met zeldzame planten en dieren te zien. Een van de bekendste delen van de kloof is de “Hole of Hell,” een diepe put die door erosie is gevormd en een mysterieus en indrukwekkend gezicht biedt. Osumi Canyon is een must-visit voor natuurliefhebbers.

Nationaal park Tomorr - Mali i Tomorrit

Het Nationaal Park Tomorr ligt in het zuiden van Albanië en is een fascinerend natuurgebied dat zich uitstrekt over de Tomorr-berg. Het park beslaat een oppervlakte van ongeveer 24.723 hectare en staat bekend om zijn indrukwekkende berglandschappen, dichte bossen en rijke biodiversiteit.

De Tomorr-berg, met zijn hoogste top op 2.416 meter, is een heilige plek voor christenen en moslims, die jaarlijks pelgrimstochten naar de berg ondernemen. Het park is een populaire plek voor natuurliefhebbers en avonturiers, met wandel- en trektochten die leiden langs adembenemende uitzichten, heldere beekjes en dichtbegroeide bossen. In het nationaal park leven verschillende wilde dieren zoals wolven, vossen, en verschillende vogelsoorten.

Een van de meest opvallende bezienswaardigheden in het park, is het Bektashi-klooster. Dit een belangrijk spiritueel centrum is voor de Bektashi-soefi-orde. Dit klooster trekt veel bezoekers die geïnteresseerd zijn in de religieuze en culturele geschiedenis van Albanië.

Nationaal Park Teth

Het Nationaal Park Theth ligt in het noordwesten van Albanië. Het is een van de spectaculairste en ongerepte natuurgebieden van het land. Het park beslaat een oppervlakte van ongeveer 2.630 hectare en maakt deel uit van de Albanese Alpen, ook bekend als de Bjeshkët e Namuna of de “Verdoemde Bergen”. Theth is beroemd om zijn dramatische berglandschappen, diepe valleien, en kristalheldere rivieren.

Het park is vernoemd naar het dorp Theth, dat te vinden is in het hart van het park. De vallei van Theth wordt omgeven door indrukwekkende bergtoppen die meer dan 2.500 meter hoog reiken, zoals de Radohima en Arapi. Een van de hoogtepunten van het park is de Theth-waterval, een prachtige waterval die vanuit een hoogte van ongeveer 30 meter naar beneden stort.

Het park is geliefd bij wandelaars, met talloze wandelpaden die leiden naar adembenemende uitzichten, traditionele stenen huizen, en historische bezienswaardigheden zoals de Kulla e Ngujimit (de Toren van de Isolatie). Het Nationaal Park Theth heeft een rijke biodiversiteit, waaronder zeldzame diersoorten zoals de Balkanlynx en de steenarend.

Nationaal park Valbona

Het Nationaal Park Valbona is te vinden in het noorden van Albanië. Het park beslaat een oppervlakte van ongeveer 8.000 hectare en bevindt zich in de Albanese Alpen, ook wel bekend als de Accursed Mountains. Valbona is beroemd om zijn ruige berglandschappen, heldere rivieren en ruige bossen.

Het hart van het park wordt gevormd door de Valbona-vallei, een schilderachtige vallei omringd door steile bergtoppen die tot meer dan 2.500 meter reiken. De Valbona-rivier stroomt door de vallei. Het park is een paradijs voor wandelaars en bergbeklimmers, met wandelpaden die door bossen, langs watervallen en over bergpassen lopen. De biodiversiteit van Nationaal Park Valbona is indrukwekkend. Bezoekers kunnen hier zeldzame diersoorten zoals de Balkanlynx, bruine beren en verschillende roofvogels spotten.

Heb je behoefte aan nog meer avontuur, dan kun je gaan raften op de Valbona-rivier. Verder is het park een populaire kampeerplaats en geliefd bij vissers.

Nationaal park Dajt

Het Nationaal Park Dajt ligt bij de hoofdstad Tirana. Het is een populaire bestemming voor lokale bewoners en toeristen. Het park beslaat een gebied van ongeveer 3.300 hectare en is de perfecte plek om even aan de stedelijke drukte in Tirana te ontsnappen. In het park kom je uitgestrekte bossen, frisse berglucht en adembenemende uitzichten tegen.

Het nationaal park is gemakkelijk te bereiken vanuit Tirana met de Dajti Express, een kabelbaan. Deze kabelbaan is op zichzelf al een hele beleving, die je naar de top van Djati-gebergte brengt. Dit gebergte, heeft een hoogte van 1.613 meter en domineert het park. Via de vele wandel- en fietspaden, kun je alle uithoeken van het gebied verkennen, terwijl je constant getrakteerd wordt op prachtige vergezichten. Tijdens deze wandelingen kom je diverse bloemen en heerlijk ruikende kruiden tegen. In het gebied leven wilde zwijnen, vossen, hazen en verschillende vogelsoorten. Nationaal Park Dajt is een ideale bestemming voor een dagtrip vanuit Tirana.

Nationaal park Prespa

Nationaal Park Prespa, gelegen in het zuidoosten van Albanië, is een natuurgebied dat zich uitstrekt over een oppervlakte van ongeveer 27.750 hectare. Het park omvat twee prachtige meren, het Grote Prespameer en het Kleine Prespameer, die worden gedeeld met de buurlanden Griekenland en Noord-Macedonië. Deze meren zijn enkele van de oudste en diepste zoetwatermeren van Europa, en vormen het hart van een ecosysteem dat rijk is aan biodiversiteit.

Het park is een toevluchtsoord voor talrijke vogelsoorten, waaronder de zeldzame Dalmatische pelikaan en de witte ooievaar. Daarnaast herbergt het diverse vissoorten en een overvloed aan flora, waaronder endemische en zeldzame planten. Nationaal park Prespa is een populair wandelgebied met wandelpaden die door schilderachtige landschappen en langs pittoreske dorpen leiden.

In het Nationaal Park Prespa zijn verschillende culturele en historische bezienswaardigheden te vinden, zoals oude kloosters en kerken. Voor natuurliefhebbers en avonturiers is Prespa een ideale bestemming om te genieten van ongerepte natuur.

Nationaal Park Llogara

Nationaal Park Llogara in Albanië is een prachtig natuurgebied dat bekend staat om zijn adembenemende landschappen en diverse flora en fauna. Gelegen in de regio Vlorë, beslaat het park een oppervlakte van ongeveer 1.010 hectare en strekt zich uit over het Llogara-gebergte. Het park biedt spectaculaire uitzichten over de Ionische Zee en de Albanese Rivièra, met indrukwekkende bergtoppen die tot 2.000 meter hoog reiken.

Llogara is een populair gebied voor wandelaars en natuurliefhebbers. Het park herbergt een verscheidenheid aan boomsoorten zoals dennen, sparren en eiken, evenals zeldzame planten en bloemen. Dierenliefhebbers kunnen hier wilde zwijnen, reeën, en verschillende vogelsoorten spotten.

Een van de hoogtepunten van het park is de Llogara-pas, een kronkelende bergweg die een onvergetelijk panoramisch uitzicht biedt. Daarnaast zijn er verschillende goed gemarkeerde wandelpaden die bezoekers in staat stellen om de natuurlijke schoonheid van het gebied te verkennen en te genieten van de frisse berglucht.