Handig om te weten

Waar moet je rekening mee houden als je op vakantie gaat naar Albanië? Moet je een visum aanvragen of hoelang moet je paspoort op de dag van vertrek nog minimaal geldig zijn? Is het kraanwater er te drinken en wanneer zijn nu precies de nationale feestdagen? Op deze pagina hebben we geprobeerd een zo compleet en duidelijk mogelijk beeld te geven waar je aan moet denken voordat je op vakantie gaat naar Albanië. Veel van de onderwerpen spreken voor zichzelf, maar het is toch handig om ze even bij elkaar te zien. Mochten we wat vergeten zijn of heb je op- of aanmerkingen dan horen we het graag.

Douane en documenten

Om naar Albanië te kunnen reizen moet je in het bezit zijn van een geldig paspoort. Dit geldt voor iedereen, dus ook kinderen onder de twaalf. Deze dienen in het bezit te zijn van een eigen paspoort of identiteitsbewijs. Voor een verblijf korter dan 90 dagen in Albanië heb je geen visum of andere documenten nodig.

Elektriciteit

Albanië heeft 220 Volt, frequentie 50 Hz en dezelfde stekkers als in Nederland. Je kunt dus zonder problemen je elektronische apparaten opladen.

Drinkwater

Het kraanwater in Albanië kan over het algemeen gedronken worden, maar het wordt vaak aangeraden om water uit flessen te drinken om gezondheidsrisico’s te vermijden.

Drugs

Het invoeren, bezitten en gebruiken van alle soorten drugs is verboden in Albanië. Het overtreden van deze regels kan leiden tot hoge boetes en zelfs gevangenisstraffen. De handhaving van deze regels verschilt echter wel sterk per stad en regio.

Feestdagen

Er worden in Albanië verschillende religieuze en nationale feestdagen gevierd. Tijdens deze feestdagen zijn veel openbare instellingen en banken gesloten. De meeste andere winkels, bars en restaurants zijn vaak wel geopend. Wil je zeker weten of een museum, winkel of bar geopend is, dan kun je het beste even naar de website van de betreffende winkel of museum gaan. Zo kom je nooit voor een gesloten deur te staan.

Nationale feestdagen:

1 januari – Nieuwjaarsdag
14 maart – Dita e Verës (Lente Dag)
22 maart – Nevruz
1 mei – Dag van de Arbeid
28 november – Onafhankelijkheidsdag
29 november – Bevrijdingsdag
25 december – Kerstmis
Variabele feestdagen (nationaal):

Pasen (maart/april, afhankelijk van de religieuze kalender)

Geld

De officiële munteenheid van Albanië is de Albanese lek (ALL). Het prijsniveau in Albanië ligt lager dan dat we in Nederland gewend zijn. De kustregio is over het algemeen wat duurder dan de binnenlanden. Zorg er wel altijd voor dat je voldoende contant geld bij je hebt want met pin of creditcard betalen is lang niet overal mogelijk. Gelukkig zijn er door het land heen voldoende pinautomaten te vinden.

Openingstijden

De meeste musea, bezienswaardigheden en andere openbare instanties in Albanië zijn van maandag tot en met vrijdag van 09:00 tot 18:00 geopend en zijn tussen de middag 1 of 2 uur gesloten. De meeste winkels in de stad zijn dagelijks geopend, door de week tot 20:00 en in het weekend tot 14:00. Ook de winkels zijn vaak tussen de middag gesloten. Bijzonder is dat deze tijden op veel plaatsen niet heel strikt worden aangehouden. Zo kan het voorkomen dat je nog een half uur voor een gesloten museum of winkel staat voordat het personeel aankomt.

Telefoon en internet

Het bereik in Albanië is zo goed als overal goed tot uitstekend. Alleen in de wat meer afgelegen plaatsen van het land kan het weleens gebeuren dat het signaal even wegvalt of dat er geen goede 4G verbinding te vinden is. Op veel plaatsen kun je gebruikmaken van gratis wifi. Zelfs in de meest afgelegen dorpen hebben de meeste restaurants goede wifi die vaak onversleuteld wordt aangeboden. Heb je toch een wachtwoord nodig dan zal de ober je die zonder problemen geven. Ondanks dat Albanië nog geen lid is van de Europese Unie moet je er bij sommige providers geen roaming kosten betalen. Dit scheelt behoorlijk want deze kosten zijn behoorlijk hoog. Doordat Albanië binnen je Europese bundel valt, zijn de kosten voor het bellen naar Nederland even hoog als in andere Europese landen. Rekent je provider wel extra kosten voor bellen en internet in Albanië, dan zou je er slim aan om een E-sim aan te schaffen of een lokale simkaart te kopen.

Taal

De officiële taal van Albanië is Albanees. De meeste mensen die werkzaam zijn in het toerisme spreken ook Engels en soms Duits. In de binnenlanden is dit vaak ook het geval, maar zeker niet overal. De meeste menukaarten zijn in meerdere talen opgesteld. Heb je toch de pech dat er alleen een menukaart is in het Albanees, dan kun je beter de hulp van een ober inroepen.

Tijdsverschil

Albanië ligt in dezelfde tijdzone als Nederland. Er is dus geen tijdsverschil tussen deze twee landen. Ook de zomer- en wintertijd lopen gelijk met elkaar.

Alarmnummer

Het alarmnummer in Albanië is net als in het overgrote deel van Europa 112.

Je kunt ook rechtstreeks naar de volgende nummers bellen:
126 – Verkeerspolitie
127 – Ambulance
128 – Brandweer
129 – Politie

Fooi

Het is vrij gebruikelijk om fooi te geven, normaal gesproken bedraagt deze tussen de vijf en tien procent van de rekening. Dit natuurlijk afhankelijk van de kwaliteit van het eten en hoe vriendelijk de bediening was.

Ambassade

Op het moment dat je consulaire hulp nodig hebt in Albanië, bijvoorbeeld omdat je je paspoort of ID-kaart verloren bent, dan kun je contact opnemen met de lokale ambassade.
Dit zijn de contactgegevens van de Nederlandse ambassade in Tirana:

Ambassade van Nederland
Rruga Asim Zeneli 10
Tirana
Tel. +355 422 40 828
E-mail tir@minbuza.nl

Veiligheid

Albanië is een relatief veilig land voor toeristen, hoewel waakzaamheid voor kleine criminaliteit zoals zakkenrollen belangrijk is, vooral in drukke gebieden. Verkeer kan uitdagend zijn door slecht onderhouden wegen en roekeloze bestuurders, vooral ’s nachts. Vermijd politieke protesten in steden zoals Tirana, die soms gewelddadig kunnen worden Albanezen, staan bekend om hun gastvrijheid en staan altijd klaar met hulp of advies. Het openbaar vervoer zoals bussen en minibusjes zijn over het algemeen veilig. Met deze voorzorgsmaatregelen kun je genieten van Albanië’s rijke cultuur en landschappen.

Lees hier alles over de veiligheid in Albanië